Am gasit un seminar interesant tinut in UK de o experta in nutritie, specializata pe diverse tipuri de boli. Ma surprinde ca la noi, doar daca ai diabet poti beneficia de o dieta personalizata pentru afectiunea de care suferi.. Am cautat in Bucuresti un nutritionist specializat in SOPC si spre dezamagirea mea, niciun rezultat...pana acum...poate ma ajuta cineva cu o informatie in acest sens?
Anyway, am trecut la research pe siteuri din afara si am dat peste acest video, in care dr. Merlyn vorbeste despre importanta alimentatiei si a suplimentelor alimentare pentru femeile afectate de SOPC. Si ma gandesc ca poate ajuta sa impartasesc si cu voi ce am extras eu din prezentarea de aprox 2 ore.
In primul rand, trebuie sa facem distinctia intre ovare polichistice, o total alta afectiune, si sindromul ovarelor polichistice, care reprezinta un buchet de simptome, incluzand si aspectul poli chistic, sau mai corect spus poli folicular al ovarului. In fapt, ovarele noastre au numerosi foliculi ce contin ovule imature.
Simptomele varaiaza si sunt resimtite in mod diferit de catre fiecare in parte:
- predispozitie la ingrasare, in special in zona de mijloc a corpului
- Acnee, ten gras
- Par in exces in zone nedorite
- Caderea parului capilar
- Menstruatie rara sau chiar inexistenta
- Infertilitate
- Risc ridicat de avort
- Decolorarea pielii
- Schimbari de comportament/dispozitie
- libidoul scazut
S-a demonstrat ca atunci cand o femeie care sufera de SOPC inceapa sa scada in greutate atat nivelul hormonilor incepe sa revina la normal cat si functia ovariana incepe sa se imbunatateasca. Si in cazul femeilor cu SOPC care nu au kilograme in plus, dieta este foarte importanta pentru ca si ele sunt rezistente la insulina. Insulina influenteaza organismul sa produca mai mult testosteron ceea ce duce la hirsutism, acenne si crestere in greutate. Ficatul produce mai putin SHBG (Sex Hormone Binding Globuline) iar glandele suprarenale incep sa produca mai multi androgeni.
7 Pasi pe care dr Marilyn ii proune pentru o Dieta Corecta:
1) Eliminam zaharurile si carbohidratii - zis si... foarte greu de facut. Personal nu am aflat inca daca tot din cauza acestei boli am o pofta de nestavilit pentru dulciuri(cu cat mai concentrate cu atat mai bine), fainoase (paste,pizza,produse de patiserie) si lactate.
Se mentioneaza foarte clar ca este gresit sa inlocuim zaharul cu indulcitorul, unul din motive fiind ca acesta din urma duce la cresterea poftei de mancare
2) Crestem aportul de Omega 3 - usor de facut, eu iau de cateva luni cate o capsula pe zi de la Doppelhertz,cele produse in Germania.
Omega 3 reduce horminii barbatesti, amelioreaza problemele cu acneea si parul in exces si reduce rezistenta la insulina.
Este importanta balanta dintre Omega 3 si Omega 6 si daca nu ne testam inainte este mai bine sa luam doar Omega3. Un aport crescut de Omega 6 si scazut de Omega 3 poate produce cresteri ale nivelului de inflamatie(CRP) deja crescut in cazul celor care sufera de SOPC.
3) Eliminam produsele lactate - un soc ceva mai mare decat in cazul pasului 1... Dieta mea zilnica includea macar un produs lactat, am fost crescuta cu convingerea ca de aici ne luam Calciul, ca iaurtul este cea mai light masa si pe langa toate astea, imi plac lactatele foooarte mult. Deocamdata incerc sa limitez consumul si mai ales sa le scot din meniul de zi cu zi...
In primul rand, lactatele contin IGF(Insuline like Growth Factor) o proteina asemanatoare in structura cu insulina care stimuleaza depozitarea glucozei in tesut adipos. In al doile rand, consumul de lactate creste producerea de Testosteron, cel mai nedorit lucru cand vorbim de SOPC.
4) Crestem consumul de legume, fructe, nuci si seminte - pentru sanatatea dumneavoastra consumati zilnic legume si fructe - iar pe langa acest aspect general, ele ajuta si la cresterea nivelului de SHBG care are rol in scaderea Testosteronului.
5) Eliminam alcoolul - needless to say more about it.
6) Eliminam cofeina - in traducere libera, adio mica placere de fiecare dimineata. Ce-i drept pt un timp am reusit sa o inlocuiesc cu ceai insa in ultima vreme am revenit la vechiul obicei..
7) Eliminam acizii grasi nesaturati
Pare destul de greu de urmat aceasta dieta, mai ales pentru cele care am fost crescute romaneste, cu lactate in alimentatia zilnica, cu ceva dulce dupa fiecare masa. In esenta este vorba despre schimbarea stilului de viata. Trebuie sa facem exercetii si sa mancam sanatos!
Usor de zis, greu de facut, dar totusi eu sunt optimista si cred ca se poate. Avem nevoie de muuuuulta vointa si determinare!
In urmatorul post am sa continui cu prezentarea suplimenteleor alimentare asa cum sunt prezetate si in video:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu