marți, 8 septembrie 2015

Infertilitatea si SOPC - tratamente



Infertilitatea femeilor cu SOPC este cauzata in principal de problemele legate de ovulatie si are 3 linii de tratament.

Tratamentul de prima linie consta in utilizarea uneia din cele 3 variante:
Clomifen sau Clomifen Citrat – este recomandat ca prima incercare de obtinere a ovulatiei. Indirect, aceasta contribuie la maturizarea foliculilor si eliberarea ovocitului. Statisticile spun ca una din 10 femei tratate cu Clomifen o sa aiba sarcina multipla. Despre statistici de genul acesta imi e greu sa imi formez o parere din moment ce eu personal ma chinui sa obtin un folicul…
Metformin – acest medicament care scade rezistenta la insulina si este folosit in general pentru tratarea diabetului, se foloseste si pentru femeile cu SOPC, pentru cresterea si imbunatatirea sanselor de ovulatie. Din nou statisticile ne spun ca atat folosit singur cat si in combinatie cu Clomifen, metforminul creste sansele de ovulatie dar nu si sansele de sarcina.
Letrozol – apartine unui grup de medicamente denumite inhibitori de aromataza. Este destinat tratamentului hormonal al cancerului de san. Acesta scade producerea de estrogen si prin urmare organismul produce mai mult FSH, hormon necesar pentru ovulatie si de aceea se poate folosi si ca tratament de infertilitate. Studiile au concluzionat ca este la fel de eficient ca si Clomifenul dar inca nu se stie daca imbunatateste sansa de sarcina.

Daca niciuna din variantele de mai sus nu au dat rezultate, se trece la tratamentul cu gonadotropine. Organismul produce doua tipuri de gonadotropine: hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Odata sintetizate de glanda pituitara, gonadotropinele declanseaza productia altor hormoni sexuali. Asadar, gonadotropinele joaca un rol important in producerea ovulelor si a spermatozoizilor, ca si in modificarile fizice ale barbatului si femeii, ca vocea, musculatura, parul si dezvoltarea sanilor.
Gonadotropina umana de menopauza (hMG) si hormonul foliculostimulant recombinant (rFSH) sunt medicamente utilizate in tratamentul infertilitatii.
- hMG contine FSH si LH naturale, purificate din urina de femeie in postmenopauza. (Dupa menopauza, femeia produce cantitati crescute de gonadotropine, care sunt eliminate prin urina.)
- rFSH este sintetizat genetic in laborator.
Gonadotropina corionica umana (hCG) este similara LH; contine cantitati egale de LH si FSH. Acesti hormoni joaca un rol important in producerea ovulelor.
Hormonul luteinizant si foliculostimulant sunt necesare pentru producerea ovulelor (ovulatie). Femeile cu nivel scazut de hormoni de acest tip, care nu ovuleaza, pot face tratament injectabil cu hMG si rFSH, in prima parte a ciclului menstrual, timp de maxim 12 de zile. Daca acest lucru stimuleaza maturarea foliculara, ovarul va fi capabil de ovulatie. Ulterior se va folosi o doza de gonadotropina corionica umana (hCG) pentru stimularea ovulatiei (spargerea foliculului si eliberarea ovocitului).
Medicamentele folosite pentru stimulare sunt de 4 tipuri:
– FSH 50/75/.. UI (unitati internationale):  GONAL F,  PUREGON
– FSH/LH in proportie de 1/1, adica 75 UI FSH + 75 UI LH:  MENOPUR,
MENOGON, MERIONAL, HUMEGON
– FSH/LH in proportie de 2/1, adica 150 UI FSH + 75 UI LH: PERGOVERIS
– LH 75 ui: LUVERIS.
Medicamentele folosite pentru maturarea ovocitelor sunt: PREGNYL, OVITRELLE, PROFASI si contin gonadotropina corionica (hormon similar cu LH). Acestea se administreaza in doza unica pe parcursul tratamentului 5000/10000 UI, atunci cand foliculii au ajuns la dimensiunea optima >18 mm.

Daca schimbarea stilului de viata si medicamentele descrise mai sus nu au dat rezultat, se poate apela in ultima instanta la procedura de drilling ovarian. Aceasta este efectuata de obicei laparoscopic, si consta in perforarea membranei ovariene pentru a scadea nivelul testosteronului si a facilita eliberarea foliculilor maturi in momentul ovulatiei. Se efectueaza intre 4 si 20 de perforatii in fiecare ovar, fiecare avand aproximativ 3 mm adancime si largime. Este o metoda destul de controversata si nu prea se mai foloseste in prezent. Pe langa faptul ca afecteaza in sens negativ (scade) rezerva ovariana, un dezavataj major este ca reprezinta o solutie pe termen scurt, chisturile si dereglarile putand sa reapara dupa 3-4luni.

luni, 31 august 2015

Suplimente bune pentru SOPC

Asa cum am promis, continui articolul in care v-am povestit despre dieta propusa in SOPC. Am sa descriu aici suplimentele de vitamine, minerale si plante care fac bine persoanelor cu SOPC.

1) Crom - reduce rezistenta la insulina insa nu trebuie utilizat daca urmam deja un tratament cu Metformin(gasit adesea sub numele de Siofor)
2) Magneziu - participa la procesul de digestie, asigura sanatatea inimii, poate scadea riscul de cancer.
3) Vitamina E - imbunatateste senzitivitatea organismului la insulina si creste calitatea ovulelor
4) Vitamina C - creste capacitatea organismului de a arde grasimile in timpul exercitiilor fizice; se recomanda 500mg/zi in varianta alcalina
De asemenea, pentru cele care urmaresc obtinerea unei sarcini, s-a observat ca in combinatie cu Clomifenulcreste sansa de ovulatie la 2 din 5 cicluri anovulatorii si produce ovulatie la femeile care sunt rezistente la clomifen.
5) Q10 - arde grasimile si produce energie, reduce presiunea arteriala. Ajuta de asemenea si la imbunatatirea motilitatii spermatozoizilor.
6) Zinc - reduce stresul si pofta de mancare
7) Complex de vitamine B
8) Extract de ceai verde - ajuta la arderea grasimilor
9) Metformin -  reduce rezistenta la insulina. Atentie insa ca poate cauza deficienta de vitamina B12.
10) Vitamina D - amelioreaza deficientele cauzate de bolile autoimune. Cea mai eficienta este vitamina D3
11) Ginseng - ajuta la functionarea normala a glandelor suprarenale
12) Omega 3

Inofolic - varianta mai ieftina pentru Myo-sun

Am aflat azi ca exista la noi si o varianta mai ieftina, Inofolic. Se gaseste sigur in Framacia Tei (acolo am verificat) si este cu aprox 40% mai iefitin decat Myo-sun.
Compozitia este aceeasi pentru ambele, 2g de myo-inositol si 200mcg Acid folic, deci schimbul poate sa fie facut cu succes.
Pagina de prezentare pentru Inofolic, din UK este foarte promitatoare. Iata pe scurt beneficiile utilizarii de Inofolic.
1) Creste sansele de ovulatie cu 70% in decurs de 3 luni de utilizare si normalizeaza menstruatiile. Prin urmare creste sansele de a se obtine o sarcina si scade riscul de endometrioza (care este un risc pe termen lung in cazul celor care au SOPC si nu au ciclu)
2) Este un tratament eficient care ajuta sa mentii sarcina sanatoasa: reduce cu 65% riscul de diabet gestational
3) Dupa 6 luni de tratament, 1/3 din femei au scapat de problema cu parul nedorit sau au avut imbunatatiri in acest sens. 50% din femeiele care au utilizat Inofolic au scapat de acnee.
4) Dupa 6 luni de tratament unele femei au experimentat si o scadere in greutate cu pana la 6%

Sursa informatiilor: http://inofolic.org.uk/

Eu inca mai ma gandesc daca voi face acest schimb. De cele mai multe ori platesti mai mult pentru ceva mai bun, insa in cazul de fata compozitia fiind aceeasi, tind sa cred ca platesti mai mult firma...

marți, 25 august 2015

MYO-Sun - Ce mai e si asta?

Va spuneam ca am fost diagnosticata cu SOPC inca din 2006. Insa pana in ianuarie 2015 nu am mai auzit niciodata de myo-sun. Acesta mi-a fost prescris de aceeasi doctorita endocrinolog care ma diagnosticase in 2006 si la care am revenit dupa 9 ani...
Mi-a spus doar ca se foloseste de mult timp in state si ca ajuta si imbunatateste ovulatia, ca se recomanda pentru SOPC, fara mai multe explicatii. Am cumparat respectivul medicament, sunt pliculete cu un praf alb, fara gust care se dizolva in 250ml apa.
Am fost sceptica pentru ca nu intelegeam cum functioneaza si l-am intrerupt dupa o luna, o luna jumatate. Acum recunosc ca imi pare rau... Am inceput sa citesc mai multe despre el pe internet si iata la ce concluzii am ajuns.


Inozitolul face parte din complexul de vitamine B si se gaseste in membrane celulara. Acesta se gaseste in mod natural in fructe, fasole, cereale, nuci si este de asemenea produs si de organism. Desi are 9 forme, doar 2 dintre ele, Myo si DCI (d-chiro-inozitol) au fost studiate amanuntit in legatura cu SOPC, iar rezultatele au fost foarte bune.

Cand mancam, in special carbohidrati, mancarea se transforma in glucoza care ajunge in sange.Avem nevoie de glucoza pentru a produce energie. Cand nivelul glucozei din sange creste, un semnal (imaginati-va o sonerie) este transmis de la usa de intrate in celulula la nucleu,spunandu-i sa se deschida. In SOPC, soneria de la usa de intratre poate sa fie defecta. Aceasta inseamna ca dureaza mai mult ca celulele sa-si deschida usile glucozei rezultand in cresterea secretiei de insulina. MYO si DCI actioneaza ca mesageri secundari care repara soneria astfel incat usile celulelor sa raspunda la prezenta glucozei, rezultand astfel scaderea secretiei de insulina.

Atat myo-inozitol cat si DCI au fost studiate in legatura cu problemele de infertilitate la femeile cu SOPC, cu concluzia ca in special myo-inozitol imbunatateste ovulatia si calitatea ovocitelor.

S-a demonstrat ca myo este superior DCI in ceea ce priveste imbunatatirea rezistentei la insulina, calitatea ovocitelor si reducerea riscului de diabet gestational. Cu toate acestea, daca myo si DCI sunt combinate optim, se obtin cele mai bune rezultate. Combinatia ideala pentru femeile cu SOPC este de 2-4g MYO si 50-100mg DCI, respectand proportia de 40:1. Singurul medicament pe care l-am gasit pe internet cu aceasta combinatie este Ovasitol care din pacate la noi nu se gaseste,..
Asa ca eu am decis sa reiau MYO-sun, 1 pliculet pe zi, care contine 2g de mio-inozitol si 200mcg Acid Folic.



duminică, 23 august 2015

O reteta interesanta pentru iubitorii de somon

Am tot citit ca este foarte bine sa mancam somon datorita aportului de Omega 3, care daca va amintiti scadea testosteronul si deci era bun pentru noi, cele cu SOPC.
Eu personal am noroc, somonul este pestele meu preferat :)

400g cartofi noi
2lg ulei de masline
8 fire asparangus, taiate jumatati
2 maini de rosii cherry
1 lg otet balsamic
2 fileuri de somon
frunze de busuioc

Se pun cartofii taiati jumatati (sau cubulete mai mari daca nu gasim cartofi noi) intr-un vas termorezistent cu o lingura de ulei de masline in cuptorul incins in prealabil la 220grade. Se lasa aprox 20min pana se rumenesc.
Se adauga apoi sparanghelul si se lasa pentru inca 15min. Pe urma, se adauga rosiile cherry, otetul si se aseaza si fileurile de somon. Se stropesc cu uleiul ramas si se baga la cuptor pentru inca 10-15min pana se gateste si somonul (eu personal il prefer f bine facut, deci il voi lasa 20min).

Pare usor de facut si toate ingredientele sunt pe gustul meu. :) Pofta buna!


sâmbătă, 22 august 2015

Dr. Marilyn Glenville despre SOPC - Dieta

Am gasit un seminar interesant tinut in UK de o experta in nutritie, specializata pe diverse tipuri de boli. Ma surprinde ca la noi, doar daca ai diabet poti beneficia de o dieta personalizata pentru afectiunea de care suferi.. Am cautat in Bucuresti un nutritionist specializat in SOPC si spre dezamagirea mea, niciun rezultat...pana acum...poate ma ajuta cineva cu o informatie in acest sens?

Anyway, am trecut la research pe siteuri din afara si am dat peste acest video, in care dr. Merlyn vorbeste despre importanta alimentatiei si a suplimentelor alimentare pentru femeile afectate de SOPC. Si ma gandesc ca poate ajuta sa impartasesc si cu voi ce am extras eu din prezentarea de aprox 2 ore.

In primul rand, trebuie sa facem distinctia intre ovare polichistice, o total alta afectiune, si sindromul ovarelor polichistice, care reprezinta un buchet de simptome, incluzand si aspectul poli chistic, sau mai corect spus poli folicular al ovarului. In fapt, ovarele noastre au numerosi foliculi ce contin ovule imature.
Simptomele varaiaza si sunt resimtite in mod diferit de catre fiecare in parte:
- predispozitie la ingrasare, in special in zona de mijloc a corpului
- Acnee, ten gras
- Par in exces in zone nedorite
- Caderea parului capilar
- Menstruatie rara sau chiar inexistenta
- Infertilitate
- Risc ridicat de avort
- Decolorarea pielii
- Schimbari de comportament/dispozitie
- libidoul scazut

S-a demonstrat ca atunci cand o femeie care sufera de SOPC inceapa sa scada in greutate atat nivelul hormonilor incepe sa revina la normal cat si functia ovariana incepe sa se imbunatateasca. Si in cazul femeilor cu SOPC care nu au kilograme in plus, dieta este foarte importanta pentru ca si ele sunt rezistente la insulina. Insulina influenteaza organismul sa produca mai mult testosteron ceea ce duce la hirsutism, acenne si crestere in greutate. Ficatul produce mai putin SHBG (Sex Hormone Binding Globuline) iar glandele suprarenale incep sa produca mai multi androgeni.

7 Pasi pe care dr Marilyn ii proune pentru o Dieta Corecta:
1) Eliminam zaharurile si carbohidratii - zis si... foarte greu de facut. Personal nu am aflat inca daca tot din cauza acestei boli am o pofta de nestavilit pentru dulciuri(cu cat mai concentrate cu atat mai bine), fainoase (paste,pizza,produse de patiserie) si lactate.
Se mentioneaza foarte clar ca este gresit sa inlocuim zaharul cu indulcitorul, unul din motive fiind ca acesta din urma duce la cresterea poftei de mancare
2) Crestem aportul de Omega 3 - usor de facut, eu iau de cateva luni cate o capsula pe zi de la Doppelhertz,cele produse in Germania.
Omega 3 reduce horminii barbatesti, amelioreaza problemele cu acneea si parul in exces si reduce rezistenta la insulina.
Este importanta balanta dintre Omega 3 si Omega 6 si daca nu ne testam inainte este mai bine sa luam doar Omega3. Un aport crescut de Omega 6 si scazut de Omega 3 poate produce cresteri ale nivelului de inflamatie(CRP) deja crescut in cazul celor care sufera de SOPC.
3) Eliminam produsele lactate - un soc ceva mai mare decat in cazul pasului 1... Dieta mea zilnica includea macar un produs lactat, am fost crescuta cu convingerea ca de aici ne luam Calciul, ca iaurtul este cea mai light masa si pe langa toate astea, imi plac lactatele foooarte mult. Deocamdata incerc sa limitez consumul si mai ales sa le scot din meniul de zi cu zi...
In primul rand, lactatele contin IGF(Insuline like Growth Factor) o proteina asemanatoare in structura cu insulina care stimuleaza depozitarea glucozei in tesut adipos. In al doile rand, consumul de lactate creste producerea de Testosteron, cel mai nedorit lucru cand vorbim de SOPC.
4) Crestem consumul de legume, fructe, nuci si seminte - pentru sanatatea dumneavoastra consumati zilnic legume si fructe -  iar pe langa acest aspect general, ele ajuta si la cresterea nivelului de SHBG care are rol in scaderea Testosteronului.
5) Eliminam alcoolul - needless to say more about it.
6) Eliminam cofeina - in traducere libera, adio mica placere de fiecare dimineata. Ce-i drept pt un timp am reusit sa o inlocuiesc cu ceai insa in ultima vreme am revenit la vechiul obicei..
7) Eliminam acizii grasi nesaturati

Pare destul de greu de urmat aceasta dieta, mai ales pentru cele care am fost crescute romaneste, cu lactate in alimentatia zilnica, cu ceva dulce dupa fiecare masa. In esenta este vorba despre schimbarea stilului de viata. Trebuie sa facem exercetii si sa mancam sanatos! 
Usor de zis, greu de facut, dar totusi eu sunt optimista si cred ca se poate. Avem nevoie de muuuuulta vointa si determinare!

In urmatorul post am sa continui cu prezentarea suplimenteleor alimentare asa cum sunt prezetate si in video:




Cum se stabileste diagnosticul de SOPC

Pe vremea cand am fost diagnosticata cu SOPC nu stiam foarte bine pe baza caror criterii, ce implicatii are boala, daca se vindeca, daca tratamentul este de lunga sau scurta durata.
In schimb acum ca am reusit sa mai inteleg cum functioneaza, am luat analize vechi le-am pus cap la cap si am inteles cu adevarat de ce am primit acest diagnostic.

Din cate am inteles, ai sa primesti acest diagnostic cand sunt indeplinite cel putin doua din urmatoarele 3 criterii:
1. amenoree (lipsa ovulatiei si prin urmare a menstrei - cazul meu) sau oligomenoree (menstruatii neregulate sau intarziate sistematic)
2. hiperandrogenism(ovarele produc si hormon barbatesc in exces) - par nedorit in exces - aici nu prea ma incadrez si/sau acnee - checked
Ca si analize, mi s-au recomandat Testosteron si Testosteron liber si ambele au iesit cu valori mari.
3.aspect ecografic micropolichistic al ovarelor (indiferent de ziua ciclului, ovarele mele prezinta aspect micropolichistic, cu peste 12 foliculi de dimensiuni de maxim 8mm, dispusi de-a lungul ovarului precum un sirag de perle)

Pentru mine totul a devenit mai clar in momentul in care am inteles ce se intampla cu noi in functie de fazele unui ciclu respectiv, faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala.



Mi s-a explicat ca fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana, adica avem un numar fix de ovocite, spre deosebire de norocosii nostri parteneri care au sansa sa isi refaca rezerva de "seminte" in 2-5zile :)
Hormonul Anti-Mullerian este cel care ne spune ce rezerva ovariana avem, si din cate am inteles in cazul femeilor care sufera de SOPC, el are valori foarte ridicate.
Eu am un AMH de 10.8, considerata o valoare mare de catre toti medicii pe care i-am consultat pana acum.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.synevo.ro/hormon-anti-mullerian-amh/

Asadar, din aceasta bogata rezerva ovariana a noastra,a celor cu SOPC, luna de luna, in faza floiculara(incepe in prima zi de sangerare) ar trebui sa se dezvolte foliculi ovarieni. Resposabil este hormonul FSH (hormon folicul stimulant). Dintre acestia, unul devine dominant (se face mai mare si mai gras) si continua dezvoltarea pana la maturare si eliberarea de ovul(faza ovulatorie). Responsabil cu eliberarea ovulului este hormonul lutheinizant cunoscut ca si LH.
De aici rezulta un alt criteriu de diagnosticare a SOPC: raportul LH/FSH din ziua 3 este >2, acesta fiind considerat un semn distinctiv al ovarelor polichistice. In mod normal, acest raport este de 1:1. La ultimul test eu am avut LH 15 si FSH 5, deci si aici ma incadrez.

In faza luteala, dupa ce a avut loc ovulatia, foliculul va incepe sa produca progesteron. Progesteronul pregateste apoi mucoasa uterului pentru un eventual ovul fecundat. Foliculul gol se va micsora in cazul in care ovulul nu este fecundat mucoasa uterina va incepe sa se descompuna, iar apoi se va elimina in timpul menstruatiei. In cazul meu, Progesteronul in ziua 21 este foarte scazut, pentru ca nu am ovulat.

Alte Investigatii facute :
- Prolactina, DHEA-S (parte din profilul hormonal complet de ziua 3)
- Insulina (9.8 cu interval referinta 2.6-24.9)
- consult endocrinologic pentru tiroida, soldat cu diagnostic in 2012 de Hipotiroidita Hasymoto, boala autoimuna.

















vineri, 21 august 2015

Sa ne cunoastem

Eu sunt Alessya si am fost diagnosticata cu SOPC in 2006. Avand pe atunci ani putini si experienta intr-ale bolilor si mai putina, vestea nu a insemnat mai nimic.
Am ajuns la medic cu cativa ani inainte pentru ca asteptam si cate 7-8luni un firicel de menstra.Insa initial nu mi-a pomenit nimeni de vreo boala, mi s-a spus doar ca unele adolescente au astfel de probleme dar totul se rezolva pe parcurs. Ei bine nu s-a rezolvat asa ca am continuat investiigatiile. Astfel am ajuns la un endocrinolog bun care m-a diagnosticat cu SOPC. Ce intelegeam eu pe-atunci era ca ovarele mele au chisturi din cauza ca nu am sangerari lunare(asta mi se parea ceva rau) insa nu m-am ingrijorat deloc pentru ca magic pill Duphaston came into my life. Si din nou, ce intelegeam eu la vremea respectiva era ca luand aceasta pastiluta timp de 10 zile pe luna si avand menstra in urmatoarele zile, marea problema era rezolvata.
Din pacate, anii au trecut, am inceput si eu sa mai ma luminez insa nu suficient incat sa imi dau seama ca este o boala metabolica si/sau endocrina destul de grava!
Am decis sa scriu acest blog in speranta ca pot ajuta pe cineva cu experientele mele, cu rezultatele unui research continuu pe care il fac de un an, de cand asteptam luna de luna ca minunea minunilor sa se intample. Pentru ca da, SOPC este o boala ce determina infertilitate.
Asa ca, voi incerca cum ma pricep eu mai bine, sa impartasesc cu voi, dragi cititoare, toate informatiile pe care am reusit sa le adun, mult mai mult de pe site-uri straine decat de pe la noi...
Sunt sigura ca in final vom spune, am invins!